Osnovna oprema za pse

Osnovna oprema za pse

Oprema za pse

Pri uzimanju kućnih ljubimaca sigurno se nosite sa mnogo odgovornosti. Svi se nekako na samom startu vežemo za njih i ne gledamo ih samo kao životinjice. Oni postaju članovi naše porodice, a vrlo često se tako i ophodimo prema njima. Dajemo im hranu koju možda ne bi smeli tako često da jedu jer vidimo da žele, non-stop se igramo sa njima, vodimo ih u šetnju, takođe im se ispovedamo kada nemamo kome, a znamo da će nas oni uvek saslušati… Oni su tu kada nemamo gde, smejaće se i plakaće sa nama, empatija je neminovna. Ne gledamo ih kao pse, to su prijatelji.
Svako svom prijatelju želi najbolje, želi da mu da što više može od sebe, da mu posveti vreme i uvek pokloni nešto dragoceno, od srca, a na kraju krajeva, gledaće i da mu taj poklon bude od koristi. Tako je i sa psima! Bezdušno im kupujemo raznorazne stvari. Počevši od hrane, posudica za hranu i vodu, preko raznih igračaka, sve do povodaca i ogrlica… Mnogo je stvari koje se danas nalaze u asortimanima opreme za pse. Budite sigurni u to da koliko god novca potrošite – uvek može još! Svi vlasnici kućnih ljubimaca, sigurni smo, tako razmišljaju jer samo žele najbolje za svoje pse. Šalu na stranu, pre svake kupovine valja dobro razmisliti da li Vam je, iliti Vašem psu neophodna. Naime, bespotrebno trošenje novca Vam pogotovo danas nije neophodno, pogotovo ako kupite nešto što Vaš pas nikada realno neće iskoristiti.

Zato danas par reči o nekim neophodnim stvarima kada pričamo o opremi za pse i nečemu što bi svaka kuca negde podrazumevala da ide sa njom ako živite u zatvorenom prostoru i nemate baš previše prostora za samog ljubimca.
Počećemo sa posudicama za hranu. Ono što je neophodno, verovali ili ne je upravo ona. Ukoliko je Vaš pas u toku neke dresure, treba ga navići da osnovne fiziološke potrebe vrši isključivo u delovima Vašeg doma gde je to namenjeno isključivo njemu. Dakle, jako je bitno da on ima svoju posudicu iz koje će piti vodu i jesti hranu. To ne mora nužno biti nešto iz pet shopa, samo je bitno da je samo njegova. Da zna da kada god je gladan može otići i tamo očekivati svoj obrok. To će Vas takođe skratiti muke da ne traži od Vas ljudsku hranu, ukoliko ona nije za njega.
Sledeća stvar je svakako pelenica za mokraću i izmet. Mislimo da je ovo potpuno jasno jer retko koji pas je stvoren za idealnu dresuru te će znati da treba napolju da vrši svoju nuždu, ili da jednostavno to ne radi svuda po Vašoj kući. Pelenica je svakako dobra investicija, a i treba ih uvek imati više. Naravno da Vaš pas neće od samog starta uvek mokriti tu, ali trudite se da ga navikavate upravo na to čisto iz higijenskih razloga, a i kako biste ga još bolje vaspitali.
Sledeća stvar je da neophodno znate šta je ono što Vaš pas voli i pre svega, treba, da jede. Akcenat na *treba*! Pogotovo ukoliko imate male kučiće i treba se pozabaviti njihovom kilažom, odnosno zdravljem pre svega.
*Mali dodatni tip – kuhinjska vaga. Mala vaga će Vam rešiti problem oko merica hrane ukoliko niste baš najsigurniji koliko bi trebalo dati psu hrane za svaki pojedinačni obrok. Ovo je prvobitno za male pse.
Takođe, budite sigurni u to da Vaš pas ne bi trebalo da jede baš, baš sve. Okej, verovatno nekih 60 ili 70% hrane da, ali ne baš sve. Prvobitno jer ćete mu pokvariti stomak. Morate dobro ispitati šta je to što Vaš pas sme i treba, a na posletku i voli da jede, pa tek onda mu dati, što ne moraju nužno biti granule ili generalno neka fabrička hrana za pse.

Sledeća neophodna stvar, a ujedno i poslednja je ogrlica za psa. Ogrlica je nešto što će Vam služiti za šetnje. Da, dakle, ogrlica, a ne povodac za psa. Jer kada idete u šetnju, očekuje se da ste poveli Vašeg psa sa namerom da se istrči i iživi od svega što ne može u zatvorenom prostoru, a povocem ništa nećete učiniti osim ako povodac nije nužno neophodan jer pas još uvek ne zna kako treba.
Ogrlica za pse je nešto poput markera. Treba imati u vidu da Vaš pas verovatno ima svoje srodnike ili jednostavno rečeno; postoji još pasa sa istom rasom, istom dlakom, istim očima, itd. Upravo ta ogrlica će ga učiniti jedinstvenim i posebnim, a i ogrlica nije nešto što će preterano smetati Vašem psu, jer ona je ipak tu za njegovo dobro. Na sreću, danas postoji mnogo vrsti ogrlica za pse(Led ogrlica,Gps ogrlica) Da li one bili tipične kožne ili neke unapređene sa gps tehnologijom, odluka je na Vama.
Ukratko, obratite pažnju na to šta je ono nešto što prija Vašem psu i što Vaš pas voli i što mu je neophodno, tek kasnije se okrenite na neke fakultativne stvari poput povodca, garderobice, igračkica. Oni su tu kad god Vama treba, te se trudite da i Vi budete tu kada ste Vi njima potrebni! Zapamtite – oni su članovi Vaše porodice, ne samo ljubimci, kako ih od milošte zovemo.

Оставите одговор