Proleće je pravo vreme da izvodite svog psa u šetnju

Proleće je pravo vreme da izvodite svog psa u šetnju

Kako nam je došlo lepo vreme, došli su i problemi s njim, nažalost. Cela situacija oko korona virusa koja nas je zadesila donela je sa sobom neizvesnost, strah, zatvaranje u kuću, a svima nam je poznato koliko je teško biti u kući kada je lepo vreme i ne iskoristiti prelep i sunčan dan. Vašim psima takođe na svojstven način teško pada da budu zatvoreni u kući ili stanu. Ukoliko imate dvorište gde možete pustiti psa da se istrči to je olakšavajuća okolnost, međutim, nemaju svi tu prednost, a i Vašem psu je potrebno i da ga izvedete u dužu šetnju van okvira dvorišta. Sada kada se situacija sa virusom konačno malo stišala i kad smo izašli iz vanrednog stanja, vreme je da izađemo i iz kuće.

S obzirom da nam više nije ograničeno kretanje i satnica kada nam je dozvoljeno da šetamo psa, parkovi i šetališta nas čekaju u bilo koje doba dana. Vreme nam maksimalno ide na ruku, te su dani takvi da je svaki lepši od prethodnog. Toplo je i sunčano, priroda se probudila, zelenilo oko Vas je očaravajuće, a Vi i Vaš pas (ili psi) željni šetnje. Toliko vremena možete odvojiti u toku dana pored svih obaveza, a značiće i Vama i Vašem najboljem prijatelju koji veselo maše repom dok mu stavljate povodac za pse, znajući da je povodac jednako šetnja. Još kad povodac za pse ima dodatne delove kao što su kesica za izmet i lampa, onda ste bez brige i slobodne ruke da snimate ili fotografišete svog psa u njegovim veselim i zadovoljnim „vratolomijama“. Naravno, Vaš je izbor da li ćete psa šetati sa povocem ili bez njega, po toplom, sunčanom danu, po mirnoj i prijatnoj prolećnoj večeri ili noću kada nema toliko gužve i drugih pasa. Koji god način da je Vaš izbor, ipak se morate pobrinuti o nekim merama predostrožnosti kada vodite psa u šetnju. Ovo se naročito odnosi na osobe koje izvode psa u šetnju bez povoca ili po mraku – za oba ova slučaja postoje ogrlice koje su prilagođene Vašim potrebama, no, ukoliko niste sasvim sigurni o čemu tačno govorim, ostanite sa mnom do kraja teksta. Koliko god da je Vaš pas poslušan, možda čak i pasivan i takve prirode da se jednostavno ne bojite da bi Vam mogao uteći ili da se ne bi obazirao na Vašu komandu, istina je da je ipak je njihova priroda nepredvidiva i da ne možete u svakom trenutku znati kako će se Vaš pas ponašati, naročito kada se nađe na otvorenom terenu, tj. najbolje bi bilo da se ne uzdate u svoja uverenja o prirodi Vašeg psa, već da budete u mogućnosti da „imate sve konce u rukama“. Pošto ovde govorimo o šetnji psa bez povoca, a takođe i o potrebi da on bude bezbedan i isključenju mogućnosti da se izgubi iz Vašeg vidika, narednih par redova posvetićemo ogrlicama za pse koje imaju svoju namenu za dve situacije – ukoliko Vaš pas zaluta i jednostavno Vam se izgubi iz vidika (a možda čak i iz dvorišta, što je takođe jedna od mogućih nemilih situacija) i ukoliko ga ne vidite po mraku, među drugim psima ili među razigranom decom koja se veoma raduju psićima i rado se s njima zaigraju. Ogrlica za pse sa gps uređajem služi za lociranje Vašeg psa i rešenje je za hipotetičku situaciju da pas zaluta ili njuška negde van Vašeg vidokruga.

Što se tiče druge situacije koja i nije toliko hipotetička, koja Vam se gotovo sigurno dogodila ukoliko preferirate šetnju sa Vašim psom noću (pa još i ako je pas crne/tamne boje), da ga, jednostavno, ne vidite. Kolko god to trajalo, predstavlja nepotreban stres, kada već imate na raspolaganju mogućnost da tu brigu zaobiđete. Led ogrlica za pse je Vaš saveznik u noćnoj šetnji koji osigurava da Vaš pas bude Vama, kao i drugima, lako uočljiv. Dakle, nema prepreka da pođete u prijatnu prolećnu šetnju sa svojim ljubimcem što pre. Izaberite vreme koje Vama odgovara, obezbedite resurse koji će Vašu šetnju sa psom učiniti bezbrižnom (izbor opreme za pse prema Vašim potrebama Vam to garantuje) i uživajte u konačnoj slobodi kretanja posle dva meseca karantina – Vaš pas će Vam biti zahvalan.

Оставите одговор