Pravilan odgoj pasa od šteneta

Pravilan odgoj pasa od šteneta

Svi smo mnogo puta čuli rečenicu „pas je čovekov najbolji prijatelj. Vlasnici pasa najbolje znaju koliko je to istinito i koliko uživaju u čudesnoj povezanosti koja se formira između njih i njihovog psa. Pas je simbol vernosti i privrženosti odvajkada, i to vrlo dobro zna svako ima psa. Bez obzira na rasu i uzrast, oči psa su najvernije oči u koje ćete pogledati. Međutim, ima određenih razlika između odraslog, formiranog psa i šteneta u razvoju, što se odražava na odnos koji formirate s njim. Svakako je bolja varijanta odgajiti psa od šteneta, jer tako imate priliku da ga vaspitate prema svojim parametrima. Ovo, naravno, ne znači da odrasli pas nije dobar izbor, ali je pogodnije imati štene, upravo zbog vaspitanja i razvijanja određenih navika koje odrasli pas teže stiče, kada se već jednom navikne na određeni način ponašanja. Štenci su daleko podložniji tome da nad njima uspostavite autoritativan položaj, što je veoma bitno, naročito za period kada postane odrasli pas. Jednostavno, neophodno je da se Vaš pas obazire na Vašu komandu i da već u ranijim fazama razvoja usvoji određena pravila ponašanja, komande, i tome slično.

Biti vlasnik psa je predivna uloga i iskustvo koje donosi mnogo momenata radosti i sreće u Vaš dom i život. Naučno je dokazano da su ljudi koji imaju psa srećniji, i da odrastanje dece uz psa povoljno utiče na njihov psihološki razvoj, a naročito na njihovu socijalizaciju. Ali ta uloga i to iskustvo donose sa sobom i veliku odgovornost, naročito kada je reč o štenetu, na koje ćemo se i fokusirati u ovom tekstu. Briga o psima zasniva se na sveukupnom delovanju u smeru zadovoljenja njihovih potreba i blagostanja – počev od brige o njihovom zdravlju, preko ishrane do opreme za pse. Odgovoran uzgoj pasa uključuje redovnu vakcinaciju koja štiti psa od bolesti karakterističnih za njegovu vrstu. Time posredno štitite i sebe i druge ljude ukoliko živite u zajednici, budući da se mnoge bolesti koje primarno napadaju pse mogu preneti i na ljude, u slučaju zanemarivanja vakcinacije. Postoje obavezne i opcione vakcine. Obavezne su, kao što sama reč kaže, neophodne Vašem psu za očuvanje dobrog zdravlja. Što se opcionih tiče, u konsultaciji sa doktorom veterine određujete ima li potrebe da ih Vaš pas primi. Adekvatna nega Vašeg psa takođe se odnosi i na odgovoran i brižljiv odgoj psa od šteneta. U tu svrhu se koriste razni preparati za pse, koji uključuju negu kože, dlake, zuba, dodatke ishrani koji pospešuju opšte zdravstveno stanje Vašeg psa, kao i preparate protiv parazita. U svakom slučaju, imati psa u vlasništvu znači imati još jednog člana porodice o kojem se mora brinuti na adekvatan način, što podrazumeva prvenstveno brigu o zdravlju. Ishrana psa varira u odnosu na uzrast. Štenci bi u prvim nedeljama života trebalo da sisaju majku, a nakon toga (ili u slučaju nemogućnosti da štence sisa majku) prelazi se na veštačko prehranjivanje hranom koja obiluje vitaminima, mineralima i proteinima neophodnim za pravilan rast i razvoj šteneta.

Stariji psi se hrane u skladu sa njihovom telesnom masom, fizičkom aktivnošću i nutritivnim potrebama, a svakako se preporučuje unos proteina, vitamina, masti i minerala. Pravilna ishrana pasa ima funkciju i da spreči ili uspori nastanak bolesti usled starenja i da im što duže očuva vitalnost i kvalitet života. Nakon što se pobrinete za osnovne životne i zdravstvene potrebe svog psa, na red dolaze njihove omiljene aktivnosti – igra i šetnja. Vaš razigrani i veseli pas uživa u trenucima igre i šetnje sa Vama, te bi trebalo da to činite što češće – i zbog njih i zbog sebe. Čuvanje pasa se odnosi prvenstveno na brigu o njihovoj bezbednosti, što uključuje obezbeđivanje resursa za sigurnu šetnju, kao što su povodac ili ogrlice za pse sa specifičnom namenom. Zato, nabavite neophodne rekvizite i pođite u šetnju sa svojim psom što pre.

Оставите одговор