Lovački psi i njihove veštine

Lovački psi i njihove veštine

Pas je jedna od najdražih životinja čoveku i najuže povezanih sa čovekom od davnina. Arheološki nalazi ukazuju na to da više od 9.000 godina pas živi uz čoveka kao pripitomljena životinja. Od kako žive uz čoveka, psi su imali različite uloge, ponajviše u pomaganju ljudima za određene aktivnosti. Uloga psa kao kućnog ljubimca nam je svima dobro poznata. Pas je jedina životinja koja je stekla titulu najboljeg čovekovog prijatelja. Veza između čoveka i njegovog četvoronožnog ljubimca je neraskidiva i bezuslovna, a pored toga, vezu između čoveka i psa odlikuje izuzetna lojalnost. Na neki način, ljubav koju pas demonstrira čoveku slična je ljudskom konceptu ljubavi – zaštita, bezuslovno prihvatanje i odanost. Psi su veoma dobri ljubimci za porodice sa malom decom zbog njihove izražene zaštitničke nastrojenosti prema deci naročito. Pit bul terijeri su u 19. veku nazivani psima dadiljama upravo zbog takvog odnosa prema deci. Psi imaju i ulogu čuvara zbog te urođene osobine. U prošlosti psi su pomagali ljudima u čuvanju domaćih životinja, naročito ovaca.

Pomenuli smo da su psi imali razne uloge kroz istoriju, a jedna od brojnih jeste i uloga vodiča za slepe i gluve osobe, kao i za osobe sa telesnim invaliditetom. Nemački ovčari su dominirali u ulozi vodiča za slepe u XX veku, ali se pored ove rase, sve više treniraju labrador retriveri i zlatni retriveri za ovu ulogu. Pre tridesetak godina u SAD počelo je treniranje pasa za pomoć gluvim osobama. Ovi psi pomažu osobama koje ne mogu da registruju zvuk i utrenirani su tako da odgovaraju na zvuke i na svojstven način obaveštavaju vlasnika. Nakon treniranja pasa koji pomažu gluvim osoba, usledilo je treniranje pasa za pomoć osobama sa telesnim invaliditetom, tačnije pre dvadesetak godina. Za obavljanje ovog zadatka najbolje su se pokazali zlatni retriveri. Treniranje psa za ovu ulogu se prilagođava potrebama osobe kojoj treba pomoć, a osnovni trening se odnosi na razvijanje veštine da podiže osobi stvari koje joj ispadnu, da donesu predmete osobi, da otvore vrata i tome slično. U vojsci i policiji psi su veoma značajni „članovi posade“. Ovi psi su specijalno obučeni za razne vrste zadataka i od velike pomoći u određenim kriznim situacijama. Najčešće se za ove zadatke treniraju belgijski ovčar i vučjak (nemački ovčar), zbog izuzetnih sposobnosti koje poseduju ove rase – brzinu, oštrinu, inteligenciju, snagu, energičnost, a pored toga i snažnu građu. Zanimljivo je da vučjak zauzima treće mesto po inteligenciji, što ih čini veoma sposobnim za zadatke pri vojsci i policiji. Značaj pasa za ove aktivnosti je od nemerljivog značaja, jer njihovim obučavanjem za obavljanje određenih zadataka službe vojske i policije dobijaju izuzetan doprinos u vidu izrazito snažnog životinjskog čula sluha i mirisa, daleko snažnijeg i izoštrenijeg od ljudskog. Ovi psi pomažu u pronalaženju i spasavanju nestalih osoba, traženju droge i kriminalaca, otkrivanju eksploziva, traženju predmeta, i u još mnogim aktivnostima pri vojsci i policiji. Pored ostalih navedenih uloga koju je pas imao tokom vekova, jedna od najstarijih i najznačajnih jeste uloga u lovu. Smatra se da su pas i čovek lovili zajedno još od početka pripitomljavanja pasa, kada je lov za čoveka predstavljao način preživljavanja.

Određene rase pasa su idealne za lov, s obzirom na njihove lovačke sposobnosti i osobine, kao što su izoštren sluh i njuh, zatim usmerenost na plen, izdržljivost, prihvatanje adekvatne dresure , poslušnost, i još mnoge druge. Lovački psi se dele na ptičare, goniče, krvoslednike i jamare. Goniči su najstarija vrsta lovačkog psa i služe da pronađu divljač i nateraju je na beg, ali ka lovcu. Neke od rasa koje spadaju u grupu goniča su: baset, sprski trobojni gonič, alpski brak jazavičar, bigl, dalmatinac, gonič rakuna, i još mnogi drugi. Ptičari su psi veoma izoštrenog njuha, brzi, energični i istrajni u nalaženju plena. Neke od rasa koje spadaju u grupu ptičara su engleski špringer šanijel, labrador retriver, engleski seter, ariješki ptičar, italijanski kratkodlaki ptičar, kao i mnoge druge rase pored navedenih. Krvoslednici među rasama su hanoverski krvoslednik i bavarski krvoslednik, a njihov izvanredni njuh služi za praćenje traga krvi ranjene, odbegle divljači. U grupu jamara spadaju lovački terijeri, foksterijeri i jazavičari, a izdvajaju se po svojoj sposobnosti da pronađu i isteraju divljač koja se skriva po jamama. Lov sa psima kao jedna od najstarijih aktivnosti koje čovek praktikuje od davnina, najbolje pokazuje koliko su čovek i pas blisko povezani, i da ta veza kroz vekove postaje samo jača i bogatija.

Оставите одговор