Male rase pasa – najpogodnije za kuću ili stan

Male rase pasa – najpogodnije za kuću ili stan

O malim rasama pasa postoji mnoštvo tekstova i podataka koji se najpre odnose na činjenicu da su ovi psi najpogodniji za kućnog ljubimca. Njihova blaga, miroljubiva i razigrana priroda, minijaturna građa i atraktivan izgled su kriterijumi na koje svako ko bira ljubimca za stan ili kuću obraća pažnju. Tako sićušni i slatki, ovi psi staju u krilo i prave su maze željne pažnje, a ljubiteljima pasa svakako ne pada teško da se maze sa svojim malenim prijateljima. Male rase pasa i u odraslom dobu izgledaju kao štenci, što ih čini potpuno neodoljivim, ali i sve popularnijim izborom za kućnog ljubimca. Nivo aktivnosti ovih pasa znatno varira od slabije aktivnih do hiperaktivnih. Oni koji spadaju među manje aktivne radije se izležavaju u Vašem krilu i uživaju u maženju, dok oni koji spadaju među hiperaktivne, pored pažnje u smislu maženja i igranja sa njima, zahtevaju i dosta šetnje i aktivnosti van stambenog prostora. U svakom slučaju, male rase pasa su izuzetno zahvalne kao kućni ljubimci, što zbog izgleda, odnosno sitne građe, što zbog psihičkih osobina i karakteristika, bez obzira na nivo aktivnosti. Pored šetnje, igre i maženja sa psima, važno je i adekvatno brinuti o njihovom zdravlju pre svega, ali i o izgledu. Što se zdravlja tiče, briga se svodi na blagovremeno vakcinisanje i pravilnu ishranu, a kada je o izgledu reč, pripadnike određenih rasa je potrebno redovno voditi na šišanje i sređivanje dlake. U brigu o ljubimcu, naravno, spada i briga o higijeni, s obzirom da su male rase pasa najčešće kućni ljubimci, te ih je potrebno redovno kupati i voditi računa o njihovoj čistoći. Jedna od posebnih stavki vezanih za male rase pasa jeste ta što im je uglavnom potrebna garderoba za hladne, zimske šetnje. No, to nije problem, s obzirom da postoji veliki izbor garberobe za Vašeg psa koja će ga zaštititi od niskih temperatura, a pritom i izgleda veoma lepo. Kao što već pomenuli, male rase pasa postaju sve popularnije i traženije, a neke od najpopularnijih rasa ćemo detaljnije predstaviti.

1.Maltezer

Jedna od najomiljenijih rasa pasa i deci i odraslima – Njegovo veličanstvo Maltezer. Ukoliko među vama ima zainteresovanih za literaturu o kućnim ljubimcima, preporučujem knjigu Njegovo veličanstvo Kućni Ljubimac, koja govori o tome koliko je važno ozbiljno shvatiti vezu sa svojim ljubimcem i da ga razumete, s obzirom da je to živo biće koje ume bezuslovno da voli i koje doživotno ostaje vezano za Vas. Što se tiče maltezera, zemlja njegovog porekla je Srednjemediteranska oblast/Italija. Fizičke karakteristike ove rase su veoma jedinstvene, budući da je jedna od najelegantnijih rasa po izgledu. Dlaka im je veoma duga i gusta, čisto bela i svilenkasta, što ih čini jednom od najlepših pasmina. Po temperamentu mogu biti i živahni i blagi, no, svakako su miroljubivi, nežni prijatni psi koje, pored navedenih karakteristika, odlikuje i izuzetna inteligencija.

2.Pudla

Kada pomislimo na pudlu, pomislimo i na neku sofisticiranu, elegantnu damu iz Pariza koja šeta svoju jednako elegantnu i preslatku pudlicu. Ova pasmina zapravo i potiče iz Francuske. Veoma prijatne, prijateljske naravi, inteligentna i vesela, karakterističnog i veoma lepog izgleda, ova rasa spada u grupu omiljenih kućnih ljubimaca.

3.Pomeranac

Planetarnu slavu ova rasa je stekla objavljivanjem slika pomeranca po imenu Bu, kojeg na društvenim mrežama prate milioni pratilaca i koji je stekao titulu „najslađeg psa na svetu“. Slavni Bu je, nažalost, uginuo, ali je učinio da rasa kojoj pripada postane jedna od najpopularnijih i najtraženijih. Pomenranci zaista izgledaju poput igračke, preslatki, mekani i razigrani. Potrebna im je adekvatna dresura jer važe za veoma inteligentne, ali takođe i tvrdoglave pse koji vole biti u centru pažnje.

4.Bišon

Sićušni poput igračkice kao gorenavedeni pomeranac, takođe preslatki i neodoljivi, rasa bišon nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovo maleno stvorenje svojim izgledom i karakteristikama jednostavno mami da ga mazite, gnjavite, i nadasve, volite. Bišon je možda i najidealnija rasa za kućnog ljubimca – veoma malo se linja, brzo uči, izuzetno je poslušan, blegog temperamenta i privržen vlasniku.

Pored navedenih, neke od najpopularnijih malih rasa su čivava, mops, big, francuski buldog, japanski čin, jorkiški terijer, pekinezer, ši cu, i mnogi drugi. Koje god rase da ste ljubitelj, ni sa jednom nećete pogrešiti pri izboru za kućnog ljubimca i najboljeg prijatelja, jer svi ovi psi dele neke zajedničke crte – preslatki su, lojalni i ispuniće Vaš život nezaboravnim trenucima.

Оставите одговор