Kada je vreme za odlazak kod veterinara?

Kada je vreme za odlazak kod veterinara?

Vlasnici pasa i generalno ljubimaca će se složiti sa nama da su oni članovi porodice. Imati psa je predivno iskustvo, jer od njih svakodnevno dobijate mnogo ljubavi, pažnje, radosti i igre. Pas je poznat po svojoj privrženosti i lojalnosti vlasniku, tako da je veza između vlasnika i psa izuzetno jaka i puna ljubavi. Jedan citat o psima kaže: „Pas je samo jedan deo vašeg života, a vi ste njegov ceo svet“. Pas je životinja koja itekako ume da voli i da iskaže tu privrženost vlasniku, i zbog toga je važno ozbiljno shvatiti ovo biće koje imate u životu. To se odnosi pre svega na brigu o njemu, njegovom zdravlju i blagostanju. Kao i čovek, pas funkcioniše po zakonima prirode i nije imun na razna oboljenja karakteristična za njegovu vrstu. Nevolja je u tome što Vam pas ne može reći šta mu je, pa morate sami prepoznati simptome i obraćati pažnju na njegovo ponašanje koje bi moglo ukazati na to da se Vaš pas bori sa nekim poteškoćama. Najbolje bi bilo kad vlasnici pasa ne bi čekali da se te poteškoće manifestuju u ponašanju psa, već da uvedu rutinu sistematskih pregleda bar jednom godišnje.

Preventivni kontrolni pregledi su najbolji način da se prati zdravstveno stanje, što važi i za ljude i za životinje. Pravovremenom dijagnostikom mogu se predupretiti neželjene situacije, odnosno da se reaguje na vreme ukoliko se sumnja na neki zdravstveni problem kod psa. Ipak, ovo je u velikom broju slučajeva retko praksa i odlazak kod veterinara podrazumeva da se pas već suočio sa nekim poteškoćama što se ispoljilo u njegovom funkcionisanju. Ponašanje psa je najbolji indikator da nešto nije u redu i da Vašeg psa nešto ozbiljno muči. Ukoliko se Vaš pas ponaša drugačije nego inače, ako primećujete neke nove reakcije kod njega, skoro je sigurno da postoji neki problem zdravstvene prirode. S obzirom na to da psi imaju visok nivo tolerancije na bol, potrebno je da brzo reagujete, jer promene u ponašanju ukazuju na to da Vašeg psa nešto muči već neko vreme i da verovatno više ne može da podnese bol. Zbog toga je od velike važnosti da pratite njegovo ponašanje i da na vreme prepoznate određene simptome, a potom da se obratite stručnjaku koji će Vašem psu pružiti adekvatnu medicinsku pomoć. Neke od simptoma koje pas ispoljava u slučaju oboljenja ćemo u nastavku teksta detaljnije opisati.

Hramanje

Ovo je jedan od očiglednih pokazatelja da nešto nije u redu. Ovaj problem može biti izazvan spoljnim faktorom, kao što je neka povreda, ili unutrašnjim faktorima, kao što je neko oboljenje. Artritis i reumatska oboljenja su česta pojava kod pasa posle sedme godine, a naročito kod onih krupnije građe. Od artritisa mogu oboleti i nešto mlađi psi, ali se uglavnom smatra bolešću koja je izazvana starenjem. Ovo je progresivni upalni proces koji napada zglobove i otežava kretanje. Reumatska oboljenja kod pasa imaju identične simptome, izazivaju bol u kostima, a manifestuju se takođe kroz otežano kretanje, šepanje, teško ustajanje, nezainteresovanost za aktivnosti, i tome slično.

odlazak kod veterinara

Gubitak apetita i opšte neraspoloženje

Ovaj simptom kod pasa može ukazivati na brojne zdravstvene tegobe. Ukoliko je Vaš pas imao normalan apetit, a onda je u nekom momentu počeo da odbija hranu, ispratite ovu pojavu par dana i ako je kontinuirano prisutna, obavezno se obratite veterinaru. Stomačni problemi, bol zuba i desni, srčani problemi, depresija mogu izazvati gubitak apetita i opšte neraspoloženje, te ukoliko primetite ovako nešto u ponašanju psa, reagujte na vreme.

Zadihanost, otežano disanje

Ovaj respiratorni problem nije lako uočiti, ali baš zbog toga je potrebno obratiti pažnju na disanje psa i to pratiti nekoliko dana. Može biti znak da pas pati od oboljenja disajnih puteva, srčanog oboljenja, oboljenja grudnog koša i plućne bolesti. Kao i kod drugih simptoma, potrebno je obratiti se stručnjaku kako bi ustanovio uzrok i efikasno ga tretirao.

Оставите одговор