Najbolji psi čuvari

Najbolji psi čuvari

Poznato je koliko je posebna i jaka veza između čoveka i psa. Ova životinja vekovima unazad stoji uz čoveka i živi uz njega. Imati psa za ljubimca znači imati još jednog člana porodice kojeg volimo i koji nas bezuslovno voli. Upravo zbog te bezuslovne ljubavi prema čoveku, odnosno svom vlasniku, pas je oduvek bio dobar zaštitnik i čuvar. Ranije su psi mnogo više nego danas bili u ulozi čuvara, najčešće domaćinstava u kojima se gaje domaće životinje, odnosno čuvari dvorišta. Svaki od tih pasa koji su morali biti „na radnom zadatku“ odgajani su za ulogu čuvara od šteneta, odnosno adekvatno obučeni za tu ulogu. Iako psi generalno imaju zaštitnički odnos prema svojoj porodici, ipak nije svaka rasa dobra baš u ulozi čuvara. Rase se međusobno dosta razlikuju po karakteru, psihičkim osobinama, temperamentu, građi, fizičkoj snazi i spremnosti i potencijalu da budu dobri čuvari. Psi koji pripadaju grupi pasa čuvara imaju genetsku predispoziciju da štite i brane, a i njihove fizičke karakteristike ukazuju na to – snažne su građe, najčešće visoki psi, izrazito aktivni i spremni da reaguju, borbeni i, uslovno rečeno, agresivni. Iako ovi psi imaju urođeni instikt da štite i čuvaju, čovek se ne sme oslanjati samo na to. Svako ko želi da ima psa čuvara za neku posebnu namenu (čuvanje imovine i dvorišta, lična zaštita, zaštita porodice, itd. ) mora imati na umu da je tim psima potrebna odgovarajuća i pravovremena dresura. Obučavanje psa da bude čuvar mora se sprovoditi strogo prema pravilima u skladu s njihovom rasom, odnosno temperamentom, od strane osobe koja će tom procesu pristupiti odgovorno i profesionalno.

psi čuvari

Brojne rase spadaju u pse čuvare, ali navešćemo najznačajnije predstavnike ove grupe.

Nemački ovčar (vučjak)

Ova rasa je jedna od najomiljenijih ljudima. Osobine vučjaka su takve da ih jednostavno moramo voleti. Takođe, osobine vučjaka su prave zaštitničke, te ne čudi zašto upravo ova rasa ima svoje mesto u grupi pasa čuvara. Vučjak je veoma inteligentan pas, te lako i efikasno usvaja komande. Ipak, dresura ovog psa mora biti adekvatna i pravilna, zato što je sklon dominaciji, i ukoliko se proces dresure ne izvodi od strane iskusne i odgovorne osobe, ovi psi mogu ispoljiti nekontrolisano agresivno ponašanje. Zbog svoje inteligencije i lake dresure za određene zadatke, vučjak ima svoje mesto i u policiji kao policijski pas, a pored toga i u vojsci, kao pas tragač, spasilački pas, čuvar poseda. Neke od njegovih glavnih karakteristika su izuzetna izdržljivost, snaga, prilagodljivost, visoka tolerancija na hladnoću, hrabrost i lojalnost.

Doberman

Još jedna rasa koja zauzima svoje mesto u policijskim i vojnim redovima na osnovu svoje inteligencije i borbenog karaktera. Atletska, vitka i snažna građa, odvažnost, pouzdanost, energičnost su samo neki od kvaliteta koji krase dobermana. Pored toga, doberman je izuzetno lojalan svojoj ljudskoj porodici, što ga čini veoma dobrim zaštitnikom porodice. Veoma je vezan za porodicu, ali zahteva mnogo pažnje, ljubavi i posvećenosti, te mu je potreban vlasnik koji će mu posvetiti dovoljno vremena i pružiti potrebnu toplinu, ali i aktivnost. Dresura i pravilna socijalizacija su neophodni kako bi doberman izrastao u vaspitanog psa ljubimca, ali i čuvara porodice.

Rotvajler

Ova rasa je dugo nepravedno smatrana agresivnom i krvoločnom, a zapravo je samo loša dresura i neadekvatan odgoj doveo do toga da rotvajer stekne te epitete. Kao i svaki pas čuvar, rotvajler ima agresivnu crtu, ali se ona može držati pod kontrolom pravilnom dresurom, što važi za svakog psa koji spada u grupu pasa čuvara. Rotvajler je neustrašiv pas, snažne građe, oštrog intelekta, ali žustar i plahovit, zbog čega mu je potrebna pravilna dresura. Ovoj rasi je potreban autoritativan vlasnik koji će biti dosledan i nepopustljiv. Ukoliko je adekvatno dresiran, rotvajler je veoma vezan za porodicu i prema njoj zaštitnički nastrojen, strpljiv sa decom, lojalan i poslušan.


Postoji još mnogo rasa koji spadaju u grupu pasa čuvara, i za sve njih važi isto pravilo – neophodna im je adekvatna dresura koju će sprovoditi strpljiv, dosledan i odgovoran vlasnik, zato ove rase i nisu za svakoga. Možemo slobodno reći da ne postoji loš pas, postoji samo loše dresiran pas, te ako vam je želja da imate vernog prijatelja i zaštitnika „do koske“, imajte to na umu.

Оставите одговор