Zašto je pogodno da vaše dete odrasta uz psa?

Zašto je pogodno da vaše dete odrasta uz psa?

Porodice koje imaju psa za ljubimca doživljavaju ga članom porodice, a tretiraju ga kao dete. Hrane ga, kupaju, brinu o njemu, o njegovom zdravstvenom stanju, posvećuju mu pažnju, maze ga i igraju se s njim. Pas je zbog toga izuzetno vezan za svoju porodicu, a neretko je pravi razmaženko koji želi da bude u centru pažnje. Sve navedene karakteristike odnosa čoveka prema psu nalikuju odnosu odraslog prema detetu, stoga ne čudi činjenica da se deca i psi povezuju na nekom posebnom nivou i da se među njima razvija posebna vrsta prijateljstva.

Ali na koji to tačno način psi utiču na dete i koja je uloga psa u odrastanju deteta?
Benefiti odrastanja deteta sa psom su mnogostruki, stoga ćemo ih detaljno predstaviti u daljem tekstu.

Razvoj zdravih navika kroz igru i druženje sa psom

Pas je po prirodni aktivna i razigrana životinja koja uživa u igri i raznim aktivnostima. Naravno, postoje i slučajevi lenjih psića koji najviše uživaju u izležavanju i maženju, ali nekome odgovara i takva narav psa, pa uživaju i pas i čovek koji brine o njemu. Ali jedno je sigurno – imati psa za ljubimca je nepresušan izvor zabave i radosti kakve god da su naravi (hiperaktivni ili mirniji), naročito za decu.
Kada je reč o aktivnijim psima koji uživaju u trčanju, igranju na svežem vazduhu, šetnji i drugim aktivnostima, prostor da vaša deca razviju iste navike je ogroman. Boravak u prirodi i aktivnost su veoma bitne navike za razvoj i zdravlje vašeg deteta, a u tome mu pas može mnogo olakšati i učiniti da dete usvoji i zavoli pomenute zdrave navike. Igra uz određene rekvizite, kao što su lopta, frizbi, i tome slično, učiniće da sve bude dvostruko zabavnije, a psi i deca igru obožavaju.
Još jedan vrlo čest benefit odrastanja uz ljubimca u zdravstvenom smislu jeste i razvoj imuniteta, odnosno razvoj otpornosti na alergije i na infekcije, naročito respiratorne.


Razvoj socijalnih veština kroz brigu o ljubimcu

Brojna istraživanja navode da odrastanje deteta sa psom pozitivno utiče na razvoj vrlina kao što su odgovornost, samopouzdanje, empatija, nesebičnost i briga o drugima. Kako smo naveli na samom početku teksta, imati psa za ljubimca podrazumeva spremnost da se o njemu adekvatno brine, a tu spremnost razvija i vaše dete.
Ukoliko dete od najranijih godina raste uz psa, iskustveno uči o važnosti brige za druge i odgovornosti prema živom biću – njegovim potrebama, zdravlju i blagostanju.
Pored toga, postoje podaci koji navode da su deca koja odrastaju uz ljubimca otvorenija i asertivnija, lakše uspostavljaju komunikaciju i ostvaruju kontakte kasnije u životu.

Prevazilaženje teškoća kroz odnos poverenja sa psom

Dete doživljava psa kao prijatelja i neretko sa njim gradi odnos poverenja do te mere da mu prisustvo psa u životu može predstavljati značajnu emocionalnu podršku. Kada je dete uplašeno, besno, tužno, kada je pogođeno nekim lošim okolnostima koje psihički nepovoljno utiču na njega, prisustvo psa u detetovom životu i posebna veza sa njim pokazala se kao značajan način da dete prevaziđe loša osećanja.
Na to da prisustvo psa može imati terapijsku komponentu ukazao je dečji psiholog Boris Levinson, koji je primetio da je rad sa decom koja imaju određene psihološke poteškoće produktivniji kada je pas prisutan tokom terapijskog procesa.
Na osnovu toga možemo pretpostaviti koliko je onda lekovito prisustvo psa za uobičajene i bezazlene promene raspoloženja kod dece.
Pozitivan uticaj psa ima veze sa bezuslovnom ljubavlju i privrženošću psa prema čoveku, a dete oseća da je voljeno, prihvaćeno, potrebno, i da ima prijatelja u toj miloj i lojalnoj životinji.
Kada malo bolje razmislimo, postoje određene sličnosti između ljubavi koju nam pokazuju deca i psi – njihova ljubav je suštinski čista i bezuslovna, a rezultat takve ljubavi je posebna povezanost psa i deteta.

Оставите одговор