Ovčarski psi i njihov zadatak

Ovčarski psi i njihov zadatak

“Savršeno nesebičan prijatelj, jedini koga čovek može imati na ovom sebičnom svetu, onaj koji ga nikad ne napušta, onaj koji nikad nije nezahvalan i neiskren, to je njegov pas.”

Čuvena i veoma istinita rečenica – pas je čovekov najbolji prijatelj – svakako je prvo što pada na pamet kada pomenemo ove plemenite, predivne životinje.

Ipak, prjateljstvo, dobrota, toplina i privrženost čoveku nisu njihove jedine uloge.

Uslovno rečeno, ‘zadatak’ i uloga psa jeste i da čuva vlasnika, a postoje i specijalizovani psi za lov, kao i oni koju čuvaju ovce.


Nameće se pitanje, zašto baš čuvanje ovaca? Ova činjenica je zanimljiva i datira još od davnina – ovca je, nakon psa prva životinja koja je postala domaća, a do procesa domestikacije ovce došlo je pre 11 000 godina na Bliskom istoku. Psi su od početka služili kao zaštitnici ovaca, nešto kasnije i koza, a zatim i goveda.

Ovčarski psi već hiljadama godina korišćeni su od strane pastira za čuvanje ovaca i zaštitu njihovih stada. Pastirski psi (zajednički naziv za sve pse koji se koriste u svrhu čuvanja i upravljanja stokom) dele se na ovčarske pse, govedarske pse i pse čuvare stada.

Ovčarski psi odgajani su i trenirani za čuvanje ovaca. Pripadaju pastirskim psima, poreklom iz Azije, odakle su preneseni na ostale kontinente. Najpoznatiji među njima su: australijski kelpi, belgijski ovčar, francuski ovčarski psi: briard, beauceron, pikardijski ovčar, pirenejski ovčar i pirenejski planinski pas, katalonski ovčar, bergamski pastirski pas, maremansko-abružanski ovčar, polj. podhalanski ovčar, kavkaski ovčar ili kavkaski gorski pas, mađarski ovčarski psi: komondor, kuvas, mudi, puli i pumi.

ovčarski psi

Na Balkanu. poznat je šarplaninski ovčar.

Kada je reč o psima isključivo kao čuvarima stoke od vukova, među najbolje rase spadaju šarplaninci, kavkaski ovčari i srednjeazijski ovčari. ali i turski kangali. Sve navedene rase pasa provereno su neustrašive i izrazito snažne – što ih čini beskompromisnim čuvarima.

Takođe, pas za čuvanje ovaca može biti čuvar ili radni pastirski pas. U prvu grupu spadaju šarplaninac, kavkaski ovcar, tornjak, mađarski kuvas, italijanski pastore abruzzeze i drugi… dok se u drugom skupu nalaze, između ostalih, border collie i hrvatski ovčar. Specifično za ove rase jeste to, da oko stada rade, drzeći ga na okupu – i u ovoj vrsti posla apsolutno su izuzetni i nenadmašivi. Prva grupa pasa, koji su isključivo čuvari, svoje stado čuvaju od napada opasnih zveri. Collie i hrvatski ovčar, na primer, imaju dovoljno hrabrosti da napadnu vuka – ali fizički nisu dovoljno spremni za ovakvu akciju, slabiji su od vuka i to ih može koštati života. Upravo iz navedenih razloga, napredniji ovčari i stočari za čuvanje stada koriste kombinaciju prvih i drugih.

Ako je reč o većem stadu, koriste se dve-tri rase iz prve grupe, i tri-četiri rase iz druge grupe.

Svakako, o kojoj god rasi pastirskog psa da je reč, zajednička mana im je tvrdoglavost, stoga sa njima treba raditi pažljivo i strplivo, dresirati ih i vaspitati na pravi, inteligentan način, nikako upotrebom sile.

Bitno je obratiti pažnju na to, da pas za čuvanje ovaca ne treba samo da bude fizički snažan, već je neophodno da bude i inteligentan. Pri napadu, vukovi se često kreću u grupi, pokušavajući da prvo namame psa što dalje od stada, a ukoliko uspeju u svojoj nameri – tek onda kreće napad. Ako, ipak, pas ne nasedne na njihovu zamku i ne odvoji se od ovaca, plan vukova neće uspeti, i do napada neće doći.

I ne zaboravite – bez obzira na to što su neke od rasa pasa tu da nas štite, čuvaju, da nam budu od koristi – bez obzira na to o kojoj je rasi reč – ne smemo zaboraviti da su svi oni pre svega tu da pruže bezuslovnu, nesebičnu ljubav, a da su istu, više nego iko zaslužili i da dobiju!

Оставите одговор