Psi sprinteri – zvezde psećih trka

Psi sprinteri – zvezde psećih trka

Pored toga što su psi simbol odanosti, ljubavi i prijateljstva, oni mogu biti i vrsni šampioni – kao na primer, psi za trke. Psi sprinteri potpune su zvezde u svetu pasa – kada je reč o brzini i aktivnosti. Brzi, graciozni, spretni, oni ponosno učestvuju i pobeđuju, a trka pasa događaj je na kome briljiraju. Ovoga puta predstavljamo vam rase trkačkih pasa, a samo neke od najpoznatijih i najbržih su sledeće:

Veliki engleski hrt

Psi za trke su hrabri, snažni, pouzdani a njihova brzina može dostići i brzinu 72 km/h – jedna od ovakvih vrsta iz grupe psi sprinteri jeste i veliki engleski hrt.

Ovaj veličanstveni pas sprinter bez pogovora je najbrži pas na svetu. Ova rasa odgajana je kako bi gonila zečeve, jelene i lisice. Nešto kasnije, sve popularnija discipilina – trka pasa – dodatno je doprinele povećanju njihove brzine, kao i selektivnom uzgoju kako da bi postali najbrži na svetu.

Prema podacima, ove graciozni atlerski psi potiču iz starog Egipta. Tamo su, hiljadama godina bili obožavani ljubimci.

Saluki

Lista psi sprinteri ne može proći bez, još jednog trkačkog stručnjaka rase hrt, a to je – saluki.

On spada u jednu od najstarijih rasa pasa na svetu, a njegova brzina dostiže 68 km/h u trku. Poput velikog engleskog hrta, ovi graciozni, a istovremeno prelepi psi bili su obožavani u starom Egiptu i neretko sahranjivani sa faraonima. Nekadašnje, drevno ime ovog psa je persijski hrt, a odgajani su da budu neprikosnoveni goniči zečeva i gazela.

trke pasa

Vižla

Maksimalna brzina ovog mađarskog psa iznosi 64 km/h.

Specifični po svojoj predivnoj i autentičnoj boji dlake, u svojoj rodnoj zemlji ova rasa nastala je, pre svega – kao sposoban, inteligentan i vrsni pomoćnik lovcima. Pored svoje izuzetne brzine, vižla je podjednako vešta i u otkrivanju sakrivenih životinja, te ih donosi nakon lova pred noge vlasniku (lovcu). Vižla je uvek uz nogu svom vlasniku i nikada ne odšeta daleko. Takođe, ova rasa spada u veoma energične pse, kojima je potrebno mnogo fizičke i mentalne stimulacije tokom dana.

Avganistanski hrt

U rodnom Avganistanu, ovaj veličansveni pas uzgajan je kako bi pomagao lovcima u visokim planinama, ali i u nešto surovijim pustinjskim predelima. Njegova brzina je 64 km/h, dok mu njegovo dugačko, specifično i gusto krzno pomaže da sačuva toplotu, te je, pored toga što je izuzetno brz – predispozicioniran i za život u vrlo surovim, teškim uslovima. Svakako, avganistanski hrt jedan je od izdržljivijih kad su u pitanju rase trkačkih pasa. Takođe, veoma su inteligentni ali i svojeglavi, stoga njihovo treniranje može biti izazov.

Mali engleski hrt

Mali engleski hrt – vipet – podseća na minijaturnog grejhunda, a odgajan je isključivo kao trkački pas. Psi sprinteri ove kategorije, standardnih 137 metara pretrče za 8.4 sekunde, dok na ravnom delu staze dostižu brzinu od 58,76 km/h. Vipet je popolarnost stekao kao sportski ljubimac rudara na severu Engleske, gde je i dan-danas miljenih, ali i trkačka superzvezda.

Džek rasel terijer

Džek rasel terijer, pre svega, izuzetan je skakač. Ipak, takođe je veoma spretan i brz trkač – a neretko i pobednik trka pasa. Njihova brzina dostiže 61 km/h u punom trku. Veoma su energični, stoga ne čudi što im je – pored trčanja – potrebno dosta igre, aktivnosti i drugih fizičkih i mentalnih aktivnosti.

Šest pomenutih rasa samo su neke od najčuvenijih i najznačajnijih – a psi sprinteri svakako zaslužuju mnogo pažnje jer svojim trkama donose razonodu. Pas je bez sumnje najbolji čovekov prijatelj, saveznik, saputnik i izvor ljubavi, radosti i sreće. Ipak, pored standardnih kvaliteta jednog psa, psi za trke posebni su jer sa sobom nose i brojne druge kvalitete, a brzina i okretnost samo su neki od njih.

Оставите одговор