You are currently viewing Doberman – neustrašiv pas mekog srca

Doberman – neustrašiv pas mekog srca

‘Izgled vara’, delimično je tačna izreka kada je reč o rasi pasa zvanoj doberman. Doberman pasmina, neretko je sinonim za opasnost i za, donekle krvoločnost, za ljubimca koji ne deluje mazno, ljupko, bezopasno. Poreklo dobermana kao i osobine ove izuzetne rase, otkrijte u daljem tekstu.

Doberman, inteligentan i lojalan zaštitnik

Temperamentan pas poput dobermana svakako nije bezopasan, poseduje izuzetnu snagu i inteligenciju. Uprkos tome, doberman je izuzetno velika maza, kojoj su neophodni sva ljubav i pažnja sveta. Ova rasa spada u idealne porodične pse. Brižan je i pažljiv, istinski zaštitnik. Prijateljski su nastrojeni prema deci, ljudima i ostalim psima. Svakako, moraju biti adekvatno trenirani.

Doberman je uvek na oprezu, i znan kao ideala i sposoban čuvar. Dobermani spadaju u veoma energične i razigrane pse, stoga im je neophodno dosta fizičke aktivnosti (trčanje i duge šetnje). Mogu živeti u stanu ili u dvorištu, ali zbog kratke dlake bitno im je obezbediti maksimalnu toplotu tokom hladnih zimskih dana.

Kada je reč o nezi i zdravlju, doberman je zdrav i snažan pas, a ukoliko se razboli, najčešće bolesti koje pogađaju ovu rasu jesu kardiomiopatija, displazija kuka, voblerov sindrom i vonvilebrandova bolest. Veoma je bitno da svog ljubimca vodite na redovne kontrole i testiranja, s obzirom na to da mu rana dijagnoza bolesti može spasiti život.

Životni vek dobermana je između 10-13 godina.

Doberman pasmina; najbitnije karakteristike

Doberman spada u srednje velike rase pasa. Izdržljiv je, snažan i brz, atletske i graciozne građe.

Kada je o težini reč, mužjaci su mahom teški između 34-45 kg, a ženke oko 41 kg.

Doberman pasmina ima mišićavo, elegantno telo, četvrtastog oblika, prirodan rep je dug i jak. Boja tela najčešće je crna, nekad braon ili plavičasto siva. Njuška, luk iznad obrva, prsa, bedra i deo nogu su narandžaste boje. Usled kratke i čvrste dlake, održavanje dobermana nije pretarano zahtevno.

Kada je reč o temperamentu, dobermani su poslušni psi, iako postoji stereotip mišljenje da divlji, agresivni i neobuzdani. Svakako, vlasnik je zadužen za odgovarajuće vaspitanje, usmeravanje i dresuru ovog psa, kao i za jasne komande koje se uče odmalena.

Kada se sve sabere, dobermani imaju dobru narav; izuzetno su lojalni, izrazito inteligentni i laki za dresuru. Pametni su, sposobni i uče brzo.

Pravo vreme za dresuru je oko 4-5 meseca života, kako bi se karakter doberman što bolje i kvalitetnije oubličio, a dobar, dosledan i strpljiv vlasnik iz dobermana će izvući ono najbolje.

Poreklo dobermana

Nastanak rase doberman beleži kraj 19. veka (1890. godine) i gradić Thuring, u Nemačkoj. Doberman je zapravo nastao ukrštanjem rotvajlera, nemačkog pinča, grejhunda, vajmarskog ptičara i mančesterskog terijera.

Dobermana je prvi odgajio Fridrih Luis Doberman u Nemačkoj oko 1890. godine, po njemu je ova rasa i dobila ime. Luis Doberman bio je poreznik, policajac i noćni čuvar, stoga mu je bio neophodan odgovarajući pas za zaštitu. Odlučio je da odgaji novu rasu nastalu ukrštanjem, a novonastala rasa, po njegovom mišljenju, bila je idealna kombinacija snage, odanosti, inteligencije, i neustrašivosti. Razvoj i usavršavanje ove rase nastavili su Oto Geler i Filip Grining.

Tačan odnos mešavine krvi rasa, ostali su nepoznati do dana-današnjeg, iako brojni stručnjaci veruju da je doberman kombinacija najmanje četiri od pomenutih rasa. Rasprostranjeno mišljenje jeste i to da je nemački ovčar dao najviše gena u uzgoju ove rase.

Zahvaljujući temperamentu čuvara i lovačkom njuhu, dobermani su se pokazali kao vrsni radni psi, od samog nastanka radeći sa žandarima Tueringa, a nakon toga i u vojsci.

Tokom Drugog svetskog rata doberman je postao zvanična rasa ratne vojne mornarice SAD.

Hrabar, privržen i odan pas

Doberman je, pre svega, kao i svaki drugi pas istinsko blago i nezamenljiv prijatelj svom vlasniku. On je spoj kontrasta, mazan je ali i zaštitnik, izuzetne fizičke spremnosti, ali i miran kada se to od njega traži. Svakako, kako bi bilo koji pas ispunio svoj pun potencijal, bitno je da mu se pruži adekvatna nega, dresura, mnogo pažnje i bezrezervna ljubav.

Оставите одговор